Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hétvégi apuka 28. - Városünnep és klasszikusok

Megint egy inkább képes, mint szöveges összefoglaló. A kispesti városünnepen egy alapítvány különféle óriás szabadtéri társasjátékokat kínált a gyerekeknek - természetesen nem modern játékok, hanem régi "klasszikusok" megaverzióit.

Ilyen volt többek között a Ki nevet a végén?,

0 Tovább

Boardgamegeek népítélet III. – Eclipse, Power Grid, Through the Ages

Egy élő, folyton formálódó toplistánál megeshet, hogy miközben módszeresen végigvesszük a legjobbnak ítélt társasjátékok listáját, a módszeresen statisztikák lassan őrlő kerekei meglódulnak, és helycsere történik a ranglistán. Szerencsére az előzés pont a most tárgyalt három versenyzőnk közt állt be, így egy könnyed fordulattal előrébb hozhatjuk a klasszikus energiagazdasági társasjátékot, a Power Grid-et ami kénytelen-kelletlen átadta a helyét az utóbbi év legfeltörekvőbb galaktikus civilizációépítő játékának, az Eclipse-nek. A kérdés már csak az, hogy mire a ranglista végére érünk, sikerül a legnagyobb történelmi civilizációs játékát, a Through the Ages-t is beérnie? A legjobb lesz, ha egy kicsit többet tudunk meg mindegyikről, és a végén talán mi is megjósolhatjuk a küzdelem kimenetelét.

0 Tovább

Hétvégi apuka 27. - Vegas

A következő nyolcéves kortól ajánlott játék, ami otthon előkerült, egyben az Év játéka (Spiel des Jahres) díj három jelöljtének egyike is. Kíváncsiságból vettem meg, még mielőtt jelölték volna, kedvelvén a kockajátékokat, az adott játéksorozatot (a Ravensburger kiadó gyakorlottabb játékosokat célzó Alea sorozata közepes dobozú játékainak 8-as számot viselő példányáról van szó) és a tervezőt, Rüdiger Dornt is, akinek ez az egyik legújabb játéka (februárban jelent meg Nürnbergben), míg a legutóbb ismertetett Space Walk az egyik legrégebbije (még a múlt évezredből).

Nem kis meglepetést okozott, hogy a Vegas gyakorlatilag a fent említett korai zsengénél is könnyedebb, egyszerűbb (sőt olyan egyszerű, hogy a gyakorlottabb játékosok egy része fitymálóan meg is jegyezte, hogy a közepes minőségű, fiókban heverő játékterveik is komolyabbak és jobbak ennél). Barátokkal, ismerősökkel való játék során persze kiderült, hogy amilyen rém egyszerű valóban a játék, annyira élvezetes, szórakoztató is; hogy miért, az rejtély, de valahogyan működik; csak Dorn tudhatja a titkot (más játékával is ért már el ilyen furcsa hatást).

0 Tovább

1989 - Dawn of Freedom

Van egy játék, amiről már akkor akartam írni nektek, amikor még meg sem jelent, aztán, amikor Amerikában piacra került, és olvashattam az első visszajelzéseket, ez a vágyam a kétszeresére növekedett. Úgy terveztem, hogy a Boardgamegeek Toplista sorozat után kerítek sort ezen játék bemutatására, hiszen szoros testvériségben áll a nemzetközi társasjátékos közösség véleménye szerint legjobbra értékelt társasával, a hidegháború éveit feldolgozó, kétszemélyes Twilight Struggle-al. Most viszont, amikor túl vagyok az első lejátszott partimon, úgy érzem, hogy a dolog nem várhat, hiszen egy olyan társasjátékról és egy olyan témáról van szó, ami reményeim szerint nagyon sokatok érdeklődésére számot tart majd.

A történelem mindig is fontos szerepet játszott a társasjáték kultúrában. Ha megnézzük a piacon lévő játékokat láthatjuk, hogy nagy részük az őskorba, az ókoron és a középkoron át a XX. századig az ember történetének valamiféle fontos, meghatározó időszakába röpít minket, kezünkbe helyezi a falanxok vezetését, az Újvilág meghódítását, vagy éppen az ipari forradalom gazdasági csatározásait. Mégis ritka pillanat, amikor egy olyan játékot vehetünk kezünkbe, aminek tematikája magyar vonatkozású, ráadásul Magyarországnak nagyon is fajsúlyos szerepe van benne. A hazai játékkiadás még csak éledezik, egyenlőre az újkori játékok megismertetése a cél, amiben összetett történelmi játékok nem kaphattak érdemben helyet, és nem is igazán álmodhattunk róla, hogy az egyik legnépszerűbb amerikai játéktervező, Jason Matthews, az egyik legnagyobb amerikai kiadónál, a GMT Games-nél egy olyan társasjátékot ad ki, aminek témája nem más, mint az 1989-es közép-kelet európai rendszerváltás, a Szabadság Hajnala.

0 Tovább

Hétvégi apuka 26. - Űrséta

A 8 éves kortól ajánlott Piranhas révén átléptünk a Rubiconon. Egész eddig kínosan ügyeltem rá, hogy nagyoknak való játékok szabályait ne ismertessem a három és fél éves gyerekkel, mert nem kis társasjátékos zsenit akarok nevelni, hanem csak kihasználni a játékok adta lehetőségeket a képességei fejlesztésére - továbbá persze megszerettetni vele a társasjátékok világát. Rakosgattuk apa játékainak lapkáit táblákra eddig is, de azért ezek szabályait még meg sem próbáltam ismertetni. Na, ezen a korszakon most túljutottunk: a fiam követeli, hogy az újabb és újabb játékaimnak már "az egész, rendes szabályát" mondjam el neki és úgy játsszunk. Én meg igyekezhetek kreatívan megoldani a játékok feltűnésmentes egyszerűsítését…

0 Tovább

Spiel des Jahres 2012 - megvannak a nyertesek!

Németországban ezekben a pillanatokban hirdetik ki a Kennerspiel des Jahres (az év játéka gyakorlott játékosoknak) és a Spiel des Jahres (az év játéka) nyerteseit. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy bár a díj lehet (biztos), hogy nem az igazi "gémereknek" szól, és ízlések és pofonok nyilvánvalóan különböznek, a szakmai zsűri szinte minden évben rendkívül jó munkát végez, amikor megkeresi a legjobb, legélvezetes játékok közös nevezőjét, illetve tavaly óta nevezőit, amelyek a lehető legszélesebb közönségrétegnek nyújtanak minőségi szolgáltatást. Továbbá nem nevezhetjük jelentéktelennek a díjat, amelynek odaítélése legalább megharmincszorozza a játékok eladott példányszámát (a tavaly indult Kennerspiel kapcsán még nincsenek friss adataink, bár A 7 csodából első évben eladott 200 ezer példány hasonló sikert sugall).

Lássuk tehát, idén melyik játékok lettek a "szerencsések"!

2 Tovább

Hétvégi apuka 25. – Adható-e 8+-os játék 4- -os gyereknek?

A négyéves kortól ajánlott, valójában a korosztálynak a négy játék közül csak egyet kínáló Cards4You apai csalódásával (gyors közbevetés: a bejegyzés múlt heti megjelenése óta kétszer is játszottunk ezzel, vagyis a fiamnak ez biztosan nem csalódás) párhuzamosan egy fordított irányú tapasztalatra is szert tettem. A gyerek-kártyajátékkal párhuzamosan ugyanis rendeltem egy nyolcéves kortól ajánlott társast is külföldről; ki gondolta volna, hogy Miska jól fog szórakozni vele?

3 Tovább

Boardgamegeek népítélet II. – Dominion Intrigue, Brass, Le Havre

A mai információs világunkban már sokkal izgalmasabb (és nehezebb) olyan toplistákat tanulmányozni, mint a Boardgamegeek.com-on található társasjáték rangsort. Egyrészt könnyű szerrel betekintést nyerhetünk minden részadatba, rengeteg embertől begyűjtött vélemények halmazában gyönyörködhetünk, közeli, és távoli játékos ismerőseink értékelései alapján válogathatunk a játékok között, másrészt viszont nincsen benne semmi végleges, folyton alakul, az ember hetekig nem pillant rá, és már azt veszi észre, hogy valami amerikai sikerjáték beverekedte magát a legjobbak közé. A listának, a listaírásnak és a rangsorolásnak van egyfajta izgalma és mámora, ahogy azt már Umberto Eco vagy Erlend Loe is megírta már, úgyhogy szeretnék minden passzív és aktív olvasónkat megkérni, hogy egy komment formájában bátran ossza meg velünk a maga társasjátékos toplistáját, legyen akár csak 3 elemes, vagy épp egy tucat társasjáték hosszúságú! Inspirációul pedig folytassuk a BGG felhasználói által alakított Toplista kilencedik, nyolcadik és hetedik helyezettjével.

0 Tovább

Boardgamegeek népítélet I. – 7 Csoda, Dominion, Caylus

Akik elmélyültek már a társasjátékok világában, de azok is, akik csak szorgos olvasói blogunknak, bizonyára találkoztak már a világ legnagyobb játékos honlapjának nevével, a Boardgamegeek.com-al, ami egy óriási játék adatbázis és egy közösségi oldal ötvözeteként működik. Most ahelyett, hogy a teljes BGG-vel foglalkoznánk (ha olvasnátok erről is, akkor tessék csak bátran kommentben jelezni) inkább az efféle adatbázisok sajátosságával, a felhasználók értékelései alapján összeállított Toplistával. Egy adott játékot minél többen és minél magasabbra értékelnek egy 10-es skálán, annál előrébb lesz a BGG ranglistáján, így a tömegek véleménye alapján válogathatunk a legjobbnak ítélt játékok közül. A lista hosszú, és hemzseg a Magyarországon nehezen elérhető játékoktól, ráadásul az ember saját ízléséhez igazítva gyakran találkozik túlértékelt, vagy éppen érdemtelenül leminősített játékokkal, mégis azt hiszem, hogy ahogy az ember szívesen megpróbálkozik a közösség által nagyra értékelt filmekkel és könyvekkel, ugyanúgy érdemes mindenkinek megpróbálkozni a Boardgamegeek.com felhasználói által megszavazott társasjátékok krémjével, a legjobb 12-vel. A szemlét természetesen a végéről kezdjük, és lassanként haladunk a csúcs felé, ahol a cikk születésekor elérhető népszerűségi adatokon kívül a játékokról is többet megtudhattok.

0 Tovább

játszma

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek