Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hit and run – Haggis, Hobbit kártyajáték, Die Säulen der Erde: das Kartenspiel

Francia és magyar kártyával szinte mindenki tud pár egyszerűbb játékot, és sokaknak az úgynevezett "ütésszerző" (angolul: trick-taking) játékok sem ismeretlenek gondoljunk csak a snapszerre, az ultira, vagy a bridzsre. Rengeteg hasonló típusú játékot játszanak a két klasszikus kártyapaklival, most viszont szeretnék három olyan játékot bemutatni nektek, amelyek ezt a mechanizmust próbálták továbbgondolni, úgy, hogy a modern társasjátékok közt is megállják a helyüket.

0 Tovább

Játékok Ünnepe

Európában, és az egész világon is egyre nagyobb kultúrája van a társasjátékozásnak, egymást érik a vásárok, versenyek, és rendezvények, viszont sok helyen – köztük Magyarországon – a cél még mindig az, hogy megismertessük az emberekkel, hogy a társasozás már régóta nem a vasárnapi ebéd után vívott végeérhetetlen és kapzsi ingatlankereskedelmi Monopoly-t, vagy a céges karácsonyi bulik kihagyhatatlan Activity-zését jelenti. Hogy fölvegyük a versenyt, a magyar társasjátékos életnek is szerveződnie és aktivizálódnia kell, szerencsére az utóbbi évek törekvései, mind ebbe az irányba mutatnak, és idén először, december első hétvégéjén (dec 1-2.) – filmes, könyves és színházi mintára – kerül megszervezésre a Játékok Ünnepe.

A rendezvény középpontját az idén debütáló Társasjátékos Olympia adja, aminek döntőit a Corvin Művelődési Házban követhetjük figyelemmel, emellett azonban az Ünnep elsődleges célközönsége a társasozással még csak ismerkedők, akik számtalan játékot megtanulhatnak és kipróbálhatnak. Az Olympia mellett más kezdő és haladó játékosok is megmérettethetik magukat, játék bemutatókon vehetnek részt, nézelődhetnek és válogathatnak a játékvásár színes forgatagában, ráadásul a tombolán a szerencsénket is próbára tehetjük.

Mindenhonnan azt halljuk, hogy a mai elektronikával átszőtt kommunikációs világban egyre jobban háttérbe szorulnak az igazi emberi kapcsolatok. A közösségi médiák idejében érdekes módon sokkal kevésbé figyelünk oda a környezetünkre, a barátainkra és a családunkra. A szülők egyre kevesebbet játszanak a gyerekeikkel, kevesebb alkalom jut a baráti összejövetelekre, amikor mindenki tudja, hogy erre van a legnagyobb szükségünk. Itt az alkalom, hogy változtassunk ezen, és bizonyítsuk, hogy a játék nem csak a gyerekszobák kelléke, hanem egy generációkon átívelő közösség építő program! Mindenkit szeretettel várunk a Játékok Ünnepére, ahol a nagyszerűnek ígérkező programok mellett a Játszma blog íróival – azaz velünk, Lacxox-szal és Hegerobin-nal - is találkozhattok, ha nyitott szemmel jártok. Hogy ismertek meg minket? Annyit segítek: játszani fogunk!

Helyszín:

Corvin Muvelodési Ház, 1165 Budapest Hunyadvár utca 43/b

Belépodíj: 1000 Ft, amely a játékvásáron felhasználható utalvány is egyben.

Megközelítés: Az Örs vezér tere metróvégállomástól induló HÉV Imre utcai megállójánál, illetve a 176E és 276E autóbuszok Hunyadvár utcai megállójánál található.

0 Tovább

Hétvégi apuka 41. – Szivárványkígyók

Szeptember-október mindig az év legdolgosabb időszaka, így aztán sikerült az utolsó pillanatban eszünkbe jutnia, hogy az ősz első hónapjának nemcsak az elején, de a végén is illik ajándékkal ünnepelni a fiunkat - a nevenapja alkalmából. Gyorsan elrohantam hát a barátságos közeli társasjátékboltba, és keresni kezdtem valami, az ünnep jelentéktelenségéhez illően apró, de mégsem gagyi ajándékot. Nem akartam nagydobozosat, de lehetőleg olyat sem, ami nála nagyobbaknak való; azt akartam, hogy rögtön, amint játsszuk, élvezni tudja. Végül némi tépelődés után fejemben kételyekkel, táskámban pedig egy olyan dobozzal távoztam, amely a felirata szerint "3 éves kor felett" ajánlott.

Nem fogja vajon nagyon bugyutának érezni? - merült fel bennem a bugyuta kérdés. Mintha nem játszottunk volna magunk is szívesen például akár a "dob és lép" jellegű játékokkal is alsós iskolás korunkban… Aztán az interneten a Szivárványkígyóknak utánaolvasva csak csökkent a parám egy kissé; óvodás, sőt kisiskolás korú gyerekek szülei csupa jót írtak róla, ráadásul a tengerentúlon Hisss címen megjelent verziójának a dobozán még "age: 4+" szerepelt. Persze a puding próbája az evés: leginkább természetesen akkor nyugodtam meg, amikor az első játszma után a fiam rögtön újrajátszást követelt…

0 Tovább

7 Wonders: Cities

Számtalanszor szóba került már - sőt külön cikkekben is boncolgattuk a témát -, hogy a kiegészítők kiadása hogyan hatalmasodott el a társasjátékok felett. Egyrészről gondolhatjuk úgy, hogy csak egy újabb rókabőr lehúzásáról van szó egy sikeres márkanévről, újabb dobozra nyomhatjuk rá a Catan, Dominion, Ticket to Ride varázsszavakat, amelyek mesés bevételeket eredményeznek, hiszen a sikeres alapjáték rajongóinak érdeklődését úgyis felkelti, hogyan is lehet bővíteni, és variálni kedvencüket. Másrészről persze nehéz megtartóztatnunk magunkat, mert rengeteg remek kiegészítő jelenik meg a piacon, amelyek bőven megérik az árukat, sőt olyannal is találkoztunk már, hogy egy középszerű játékból egészen kiválót varázsolt pár új játék elem (és, hogy melyik lenne ilyen, azt kivételesen az olvasók fantáziájára és ízlésére bíznám). Én magam igyekszem mérlegelni, hogy mennyire éri meg egy bővítmény beszerzése, és többször elő is fordult, hogy pár játék után meg is váltam tőlük, ennek elle nére vannak olyan játékok, amelyeknél nem lehet kérdés, hogy ha valami új címmel rukkolnak elő, azt mi hamarabb beszerzem a gyűjteményembe - pontosan ilyen a 7 Wonders legújabb kiegészítője a Cities.

0 Tovább

játszma

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek