Nem létező „Arany kaviár” rovatunkban most olyan játékról írok, amely itthon nem kapható, külföldről aranyáron beszerezhető, ráadásul nem is biztos, hogy megéri.

Kezdjük hát az anyagiakkal: az 52 (túl) kisméretű lapkából álló, zsebben elférő Topology ára 27 euró (vagyis jó árfolyamon is több mint 8000 Ft), és mivel itthon nem kapható, a szállítási költsége még 30%-kal megnöveli az árát. Ez annyi, mint egy nagydobozos Spiel des Jahres-nyertes ára, és hát… a Topology (Gerd Breitenbach, Markus Hagenauer) nem fog Spiel des Jahrest nyerni, és nem azért, mintha túl bonyolult lenne hozzá.

Az aprócska (ez igazából előny, mert mindenhová könnyen magunkkal cipelhető) játék rém egyszerű lapkalerakósdi: a Genial/Ingenious-módra kettős hatszögekből álló lapkákból kell sorra kerülésemkor hármat (3–4 játékos esetén kettőt) leraknom az eleddig asztalra helyezettek mellé, úgy, hogy lehetőleg hurkokat, bezárt gyűrűket hozzak létre (a Topology cím arra utal, hogy a létrejött ábrák a turistatérképek szintvonalaira emlékeztetnek, és valóban, van benne valami).

Kis trükk az egészben, hogy ha a bezárt gyűrűben található másik gyűrű is (vagy azt is épp most hoztuk létre), akkor a nagy gyűrűért járó pontszám nemcsak az azt alkotó vonalszakaszok számával egyezik meg, de pont jár a kisebb belső gyűrű(k) szakaszaiért is.

Ezzel már el is mondtam a szabályt, nincs is ezzel baj, bár az már némiképp fáj, hogy egy ennyire egyszerű szabályban is sikerült több dolgot nem elég egyértelműen, a részletekre nem megfelelően kitérve megfogalmazni. Annál nagyobb baj, hogy az első játékos vélt vagy valós hátrányát (hiszen ő még kevesebb lapkából építkezik) a szabály sután ellensúlyozza: az első játékos eggyel többször kerülhet sorra, mint a második (három- és négyszemélyes játékban pedig az első két játékosnak jut extra kör a lapkaszám miatt).  Ez egyszerűen kiegyensúlyozatlanná teszi a játékot; különösen kétszemélyes partiban olyan előnyt ad az első játékosnak, hogy arra a „döntetlen esetén az első játékos nyer” szabály sem ad orvoslatot.

Summa summarum, a játékmenet bár élvezetes és a lapkák geometriája–geográfiája különleges, komolyan nem vehető és alulfejlesztett játék a Topology, ami egy (itthonról nézve) tízrugós társas esetén több mint problémás.

De azért… Kirakósozni remekül lehet vele.