Németországban kihirdették az elmúlt évtizedek legfontosabb társasjátékos díja, a Spiel des Jahres (Az év játéka) nyerteseit. A díj egyenlő a nagy sikerrel a társasjátékok világában: nyerteseinek legalább három-négyszázezer eladott példány garantált, de jó esetben milliónál is többen kedvelik és vásárolják meg ezeket a játékokat (csak pár cím: Catan telepesei, Carcassonne, Ticket to Ride, Zooloretto, Dominion, Dixit, Qwirkle...) Bár a blog jelenleg nyári szünetet tart, erről azért mégiscsak be kell számolnunk röviden.
A díj két évvel ezelőtt két külön kategóriára oszlott (a már régen létező gyerekjáték-díj, a Kinderspiel des Jahres mellett, amelynek idei nyertesét már pár hete kihirdették: a Der verzauberte Turm, vagyis Az elvarázsolt torony nyert) - a Kennerspiel des Jahres azoknak szól, akik már valamelyest tapasztaltabbak a modern társasjátékok világában (ezt nyerte meg tavaly a Village, tavalyelőtt a 7 csoda, mindkettő kapható már magyarul), míg a Spiel des Jahres inkább a könnyed, kezdőként is egyszerűen elsajátítható és élvezhető játékok legjobbját jutalmazza.

A Kennerspiel des Jahres díjért idén három remek jelölt versengett: az 5+2 Spiel des Jahres-díjat megnyerő Wolfgang Kramer+Michael Kiesling páros építkezős játéka, a Palaces of Carrara (gondolkodtató, változatos társas, csak ajánlani tudom), az utóbbi évtized gyakorlott játékosok által talán leginkább istenített tervezője, Stefan Feld Bruges című, sok-sok kártyát és pár dobókockát is bevető társasa - és a nyertes Andor legendái. Az első játékát tervező, ám már számtalan csodás társasjáték tábláját és kártyáit illusztráló Michael Menzel fantasy témájú, orkos-sárkányos-várvédős-satöbbi játéka noha főleg az amerikai játékokra jellemző műfajban remekel, működése terén európai hozzáállással alkot családbarát és a szörnyek öldöklését a szükséges minimumra redukáló meséket. A téma győzelme viszont külön fontos itt, hiszen ez tovább mozdíthatja az európai típusú, főleg gazdálkodós és békés játékok felhozatalát a tematikus játékok irányába. És örülhetünk, hiszen magyar kiadása is létezik már - a siker hatására reméljük, lesz a következő kiadás is, amelyhez már a rémisztő magyartalansághegyeket is sikerül elkergetni belőle.



Spiel des Jahresért is hárman küzdöttek idén. Itt meg kell jegyeznem, hogy bár rendszerint nagymértékben egyetértek a zsűri jelöltjeivel, idén szívesebben láttam volna a listán az Escape: The Curse of the Temple és a La Boca című könnyű, mókás és eredeti játékokat, mint az egyébként nem rossz Augustust és Qwixxet. Előbbi a Bingóra hajazó, római tematikájú, kellemes és hiperkönnyed játék, némi taktikai elemmel felturbózva a népszerű elődöt. Utóbbi, a Qwixx egyszerű kis kockajáték, amely leginkább a pár éve díjat nyert és azóta számos utódjátékkal ellátott Keltis kockaverziójának tűnik (éppen ezért is lepett meg a jelölése annak ellenére is, hogy kellemes kis társasról van szó). A győztes Hanabi viszont tagadhatatlanul remek; A 7 csodával Kennerspiel des Jahrest nyerő, pofátlanul fiatal Antoine Bauza társasa a kártyajátékok normáit állítja a fejére (mindenki kifelé tartja a kártyáit, így csak a saját lapjainkat nem látjuk; a játékot együtt nyerjük meg vagy veszítjük el, de a győzelemnek lehet gyenge, közepes, erős és csúcsfokozata is), az utóbbi évtized egyik legjobb kártyajátékáról van szó.



Érdekes még, hogy idén két kooperatív játék nyert, vagyis mindkét társasban az összefogás a lényeg, együtt veszítjük el vagy nyerjük meg őket. A műfaj pár évvel ezelőtti reneszánsza után egy kissé kezdett lelassulni a diadalmenete, most talán új lendületet kap.

Ezen kívül érdekes lenne látni az eladási statisztikákat: a díj több mint harmincéves történetében először kapott kisdobozos társas fődíjat, ami lehet, hogy ösztönözni fogja a Kennerspiel-győztes megvásárlását, kipróbálását is karácsonykor - és mivel az Andor legendái szabályai kifejezetten kezdőbarát módon vannak felépítve (játék közben tanuljuk meg őket), még az is lehet, hogy a dolog jól fog elsülni.

Gratulálunk a győzteseknek, különösen a két tervezőnek, Michael Menzelnek és Antonie Bauzának a megérdemelt díjaikért!

Tetszett a cikk? Kövesd az oldalunkat facebookon is, hogy ne maradj le az új cikkekről és a blogban meg sem jelenő színes tartalmakról!