Kísérleti alapon elindítjuk, aztán visszajelzéseitek alapján fejlesztjük heti társasjátékhír-rovatunkat. Jó? Akkor nekivágunk.

Lássuk, mi történt az elmúlt héten! 

  • A világ legnagyobb társasjátékos közössége és legnépszerűbb társasjátékos nemzetközi adatbázisa, a board game geek évente megrendezett versenye véget ért, és kihirdették a Golden Geek Award nyerteseit. Ahogy az nemritkán történik, a legjobb stratégiai játék és az év játéka díját egyazon társas vitte el, az ősállatok „survival of the fittest” játszmáját bemutató, hosszú és bonyolult, annál inkább istenített Dominant Species. Két játék nyert még két-két díjat, itt sincs meglepetés: az International Gamers Award két díjazottjáról van szó, vagyis a 7 csodáról (legjobb családi játék és legjobb kártyajáték) és A Few Acres of Snow-ról (leginnovatívabb játék, legjobb wargame). A díjazottak teljes listája megtekinthető itt.
  • Az európai típusú játékok angol változatainak legfontosabb kiadója, a Rio Grande Games nyilvánosságra hozta a következő játékainak megjelenési menetrendjét. Nagy meglepetések nincsenek, hiszen ezek egy része németül (sőt részben angolul is) már az októberi esseni játékvásáron kapható volt (Dominion: Hinterlands, Power Grid: The First Sparks, Stone Age: Style is the Goal, Hawaii és Last Will, továbbá a várva várt Puerto Rico Anniversary Edition). A jövő évi megjelenések közül érdekesnek tűnik az Arctic Scavenger című poszt-apokaliptikus, új jégkorszakban játszódó kártyajáték; a Dominionért felelős Donald X. Vaccarino lapkalerakós, szörny-összetákolós játéka, a Monster Factory; illetve a már címében is mókás Those Pesky Garden Gnomes, vagyis Azok a bosszantó kerti törpék, egy olyan ütésvivős kártyajáték,      amelyben a célok dinamikusan változnak – akár egy meneten belül is. Az utóbbi években megjelent Carcassonne-mini-kiegészítők pedig a korábbi Graf, König und Konsortenhez hasonlóan bekerülnek egy normal kiegészítős dobozba, amely a fantáziadús Corn Circles, Plague & Tunnels címet viseli, és ha jól számolom, a tíz éve Spiel des Jahres-díjat nyerő játék kilencedik hivatalos kiegészítője lesz. Az egy hónapja belebegtetett Carcassonne – The Castle Falcon kiegészítőről viszont sajnos ismét semi hír.
  • A kicsi, független, de annál aktívabb spanyol Nestorgames kiadó három új stratégiai      játékot jelentetett meg. Ebből kettő a kiadót vezető Néstor Romeral Andrés játéka: a Red című lapkalerakósdi ránézésre modern művészetet idéz kisebb-nagyobb piros-fehér-fekete lapkáival, amelyeken egy-egy színes kör látható, míg a Feed the Ducksban a kacsáinkat kell egy csoportba rendezni. A harmadik Walter Zamkauskas 1993-as játéka, az Amazons, amelynek jelentőségét nem más jelzi, mint hogy a mai napig inspirációul szolgál olyan játékok számára, mint például a magyarul is megjelent, többszörös díjnyertes Halfogócska.
  • A bécsi Agricola világbajnokság első négy helyezettje között két magyart is találunk, számol be róla Leaxe a BGG Figyelőn.
  • Szintén Leaxe-től olvashatunk egy új magyar társasjátékalkotó-kiadó csapat megszületéséről, amelynek a célja színvonalas wargame-ek készítése. Az Ammo Domini Gamesről bővebben itt
  • Programajánló 1. A Mensa HungarIQa tagjai a budapesti KöKi Terminálban maratoni társasjáték-tesztelésre készülnek, amelyre összesen 22 társasjátékot neveztek be a kiadók. A tesztelés végén a Mensa tagok által legjobbnak ítélt társasjáték  ”A Mensa társasjátékverseny győztese” címet kapja. A verseny mellett társasjátékfesztivál várja a látogatókat. További információk itt.
  • Programajánló 2: Társasjáték-triatlon a XV. Kerületi Zöld Klubban a 7 Wonders, a Qwirkle és a Wizard főszereplésével. Részletek itt.

Hírekkel legközelebb jövő kedden jelentkezem, de informatív linkekben addig sem lesz hiány: csütörtökön viszont valami mással próbálkozom…