Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Boardgamegeek népítélet II. – Dominion Intrigue, Brass, Le Havre

A mai információs világunkban már sokkal izgalmasabb (és nehezebb) olyan toplistákat tanulmányozni, mint a Boardgamegeek.com-on található társasjáték rangsort. Egyrészt könnyű szerrel betekintést nyerhetünk minden részadatba, rengeteg embertől begyűjtött vélemények halmazában gyönyörködhetünk, közeli, és távoli játékos ismerőseink értékelései alapján válogathatunk a játékok között, másrészt viszont nincsen benne semmi végleges, folyton alakul, az ember hetekig nem pillant rá, és már azt veszi észre, hogy valami amerikai sikerjáték beverekedte magát a legjobbak közé. A listának, a listaírásnak és a rangsorolásnak van egyfajta izgalma és mámora, ahogy azt már Umberto Eco vagy Erlend Loe is megírta már, úgyhogy szeretnék minden passzív és aktív olvasónkat megkérni, hogy egy komment formájában bátran ossza meg velünk a maga társasjátékos toplistáját, legyen akár csak 3 elemes, vagy épp egy tucat társasjáték hosszúságú! Inspirációul pedig folytassuk a BGG felhasználói által alakított Toplista kilencedik, nyolcadik és hetedik helyezettjével.

0 Tovább

Boardgamegeek népítélet I. – 7 Csoda, Dominion, Caylus

Akik elmélyültek már a társasjátékok világában, de azok is, akik csak szorgos olvasói blogunknak, bizonyára találkoztak már a világ legnagyobb játékos honlapjának nevével, a Boardgamegeek.com-al, ami egy óriási játék adatbázis és egy közösségi oldal ötvözeteként működik. Most ahelyett, hogy a teljes BGG-vel foglalkoznánk (ha olvasnátok erről is, akkor tessék csak bátran kommentben jelezni) inkább az efféle adatbázisok sajátosságával, a felhasználók értékelései alapján összeállított Toplistával. Egy adott játékot minél többen és minél magasabbra értékelnek egy 10-es skálán, annál előrébb lesz a BGG ranglistáján, így a tömegek véleménye alapján válogathatunk a legjobbnak ítélt játékok közül. A lista hosszú, és hemzseg a Magyarországon nehezen elérhető játékoktól, ráadásul az ember saját ízléséhez igazítva gyakran találkozik túlértékelt, vagy éppen érdemtelenül leminősített játékokkal, mégis azt hiszem, hogy ahogy az ember szívesen megpróbálkozik a közösség által nagyra értékelt filmekkel és könyvekkel, ugyanúgy érdemes mindenkinek megpróbálkozni a Boardgamegeek.com felhasználói által megszavazott társasjátékok krémjével, a legjobb 12-vel. A szemlét természetesen a végéről kezdjük, és lassanként haladunk a csúcs felé, ahol a cikk születésekor elérhető népszerűségi adatokon kívül a játékokról is többet megtudhattok.

0 Tovább

Játékok egy modern családban

Mindenhonnan azt halljuk, hogy a mai elektronikával átszőtt kommunikációs világban egyre jobban háttérbe szorulnak az igazi emberi kapcsolatok. A közösségi médiák idejében érdekes módon sokkal kevésbé figyelünk oda a környezetünkre, a barátainkra és a családunkra. A szülők egyre kevesebbet játszanak a gyerekeikkel, kevesebb alkalom jut a baráti összejövetelekre, amikor mindenki tudja, hogy erre van a legnagyobb szükségünk.

 

A társasjátékok tervezői egyre jobban figyeltek erre a változásra, így igyekeznek olyan családi játékokat tervezni, amelyek valahogy közelebb hoznak bennünket, és egy hosszú, munkával töltött nap után is kimozdítanak minket a tévé és a számítógép képernyője elől, és össze tud hozni bennünket. Sok elvárást támasztanak a családi játékokkal szemben, a három legfontosabb általában az, hogy könnyen megtanulható legyen, ne legyen túl hosszú, és a gyerekek és felnőttek egyaránt jól szórakozzanak. Szerencsére már túl vagyunk a Gazdálkodj okosan és a Ki nevet a végén? sötét korszakán és a világ legjobb játékai is elérhetőek Magyarországon. A tavalyi évben a rangos Év Játéka díjat is besöprő Dixit a mesék világába kalauzol bennünket, ahol a játékosok egymás fantáziájának nyomába próbálnak eredni, asszociációs feladataival minél jobban rá kell éreznünk a többiek gondolataira. A szintén Év Játéka díjas Dominionban 500 kártyából próbál mindenki egy középkori birodalmat felépíteni, ennek köszönhetően a fél órás játékban jól megfér a stratégia, a taktika és persze a szerencse is. Az Elvarázsolt Labirintus is az ideális családi társasjátékok közé tartozik, itt a gyerekek és felnőttek, egy láthatatlan labirintusban próbálnak kincseket gyűjteni mágneses figurák és mozgatható falak segítségével.

 

Mindenkit más játék fog meg igazán, így érdemes elolvasni a blogon található családi játékokról szóló bejegyzéseket. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy egy igazán jó társasjáték össze tudja hozni a család apraját-nagyját, amiben mindenki megtalálja az örömét, legyen felnőtt vagy gyerek, és akárhányszor elővesszük, tudjuk, hogy egy kellemes óra elé nézünk a mai rohanó világunkban.

0 Tovább

A Játék Napja 2011 október - Dominion verseny

A Játék napja rendezvénysorozat minden hónap 12.-én igyekszik valamit hozzáadni a magyar társasjátékos kultúrához, ami 2012-12-12.-ig, a kultikus dátumig szeretné kicsit megváltoztatni a világot a játékos emberek közösségével. Idén októberben a játék napjára időzítették az egyik legnépszerűbb stratégiai kártyajátékának, a Dominionnak világbajnoki selejtezőjét. Kifejezetten szeretem a Dominiont, mert egy gyors, pörgős játék ellenére nagyon sok taktikázásra ad lehetőséget, így gondoltam én is belevetem magam a megmérettetésbe a magam amatőr szintjén.

 

Az első meglepetés akkor ért, amikor megláttam, hogy mennyi ember várakozik a Gémklub előtt a kezdésre várva. Hétköznap ellenére több mint hetven ember nevezett, a kecsegtető fődíj, egy esseni utazás reményében, ahol majd a világ legprofibb játékosaival mérhetik össze tudásukat. Hamar összesorsolták az asztalokat, rögtön bele a mélyvízbe, hiszen ellenfeleim hosszas gyakorlással és kigondolt stratégiával érkeztek, így az első körben rögtön sikerült utolsónak lennem. A svájci játékrendszernek köszönhetően a második fordulóban már hozzám hasonló szintű játékosokkal kerültem egy asztalhoz, és már a magam spontán játékstílusával is sikerült érvényesülnöm. A verseny fordulóinak végeztével sikerült a középmezőnybe sorolnom, és rengeteg olyan emberrel küzdhettem meg, akik akárcsak én, a játék öröméért keverték a kártyákat, és hasonló örömmel fogadták a győzelmet és a vereséget.

 

A győzelem végül a tényleg maximumot nyújtó Geszler Döméé lett, aki képviselte hazánkat is a nemzetközi megmérettetésen, de szerintem senki nem bánta, hogy benevezett a versenyre, hiszen kellemes játékkal és szimpatikus emberekkel tölthettük napunkat. Várjuk a további megmérettetéseket!

0 Tovább

játszma

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek