Beköszöntött az ősz, és ez többek közt azt is jelenti, hogy karácsonyig rengeteg újdonsággal árasztanak el bennünket a kiadók és forgalmazók. Ugyan még messze az ajándékvásárlási dömping, azonban érdemes odafigyelni, olvasgatni, böngészni, hogy a legjobb társasjátékkal lephessük meg szeretteinket, akár az olyan friss megjelenések közül is, amiről még nem tudjuk begyűjteni az ajánlásokat a rokonlátogatáskor, szülői értekezlet előtt, vagy a kollegiális munkakerülés közben.

7 Wonders: Cities
Az utóbbi évek legnagyobb sikert arató játéka menetrend szerint bővül, és a meglebbentett hét kiegészítő közül a Leaders után végre megérkezett a második, a Cities. Ezúttal kapunk egy csomag fekete város kártyát, amelyeket a vezetőkkel ellentétben a többi kártya közé keverünk, így minden fordulóban a megszokott 6 helyett már összesen 7 kártyát rakunk ki. Ezekkel a kártyákkal kerül játékba a limitált csoda kiegészítőkről már ismert adósság szimbólum, amivel ellenfeleink pénzt, illetve győzelmi pontot vesztenek, valamint a Diplomácia jelölő, amivel egy kor végi konfliktusból vonhatjuk ki magunkat teljesen, két szomszédunkat egymásnak ugrasztva. Egyes új kártyákon egy szemfedővel jelölt kémkedés szimbólum is látszódik, amellyel egyik szomszédos civilizáció zöld, tudományos kártyáján látható jelképet másolhatjuk le, saját gyűjteményünket kiegészítve ezzel az ellesett technológiával. Jönnek rettentő erős pénzért vásárolható zsoldosok, arannyal elhalmozó játékbarlangok, trükkös kikötők és titkos raktárak, síremlékek, és még egy rakás új stratégiát kínáló új lap. Első ránézésre és a korai visszajelzések alapján igazán izgalmasnak tűnik, ráadásul az első kiegészítőhöz kapcsolódva a város lapokhoz is kapcsolódó új vezetők és is bekerülnek a fehér paklinkba. Két új csoda jár a kiegészítőhöz, a nagyobb összegekért nagyobb győzelmi pontokat nyújtó Petra kincstár, illetve a diplomácia szimbólumokkal megerősített Hagia Szophia. Az már csak hab a tortán, hogy új szabályokat kapunk csapatjáték vívására, illetve már nyolcan is harcba szállhatunk a Világ „Nyolc” Csodájának felépítésében.

The Big Bang Theory: The Party Game
Az utóbbi évek egyik legnépszerűbb sitcom vígjáték sorozata, a magyarul Agymenők címen futó The Big Bang Theory-nak nem kellett sokat várnia míg saját társasjátékot kapott. A négy „kocka” fizikus főszereplésével futó sorozatban gyakran fölbukkannak különféle játékok (az élesebb szemű nézők többek közt fölfedezhették a Catan telepesei-t, a Talisman-t, vagy az Elder Sign-t), viszont a meghatározó humorú sorozatból természetesen leginkább egy party játékot lehet elképzelni, szerencsére a brand tervezői is így gondolkodtak. Alapjaiban sok hasonló mechanizmusú játékot találhatunk (elsőre akár a világsikerű Dixit is beugorhat), hiszen az alapötlet abból áll, hogy fölcsapunk egy lapot, amin egy meghatározás látható, például „Klasszikus harc jó és rossz között”, majd minden játékos a kezében tartott, a sorozatból ismert jeleneteket, fogalmakat ábrázoló lapok közül kiválasztanak egyet-egyet, megkeverjük, fölfedjük, és szavazunk a legviccesebbre. A dolgot kavarják a speciális meghatározások, Bazinga lapok, amelyek valószínűleg a sorozat minden rajongóját meg fogják nevettetni.

Dixit 3
Újabb kiegészítő kártyák a nagyszerű Dixit-hez, szócséplés helyett a csoportkép a lapokról:

Hive Pocket
A Hive-ot nagyon szeretjük, kétszemélyes fekete-fehér taktikai játékok közül emelkedett ki az új évezredben, hiszen egyszerű szabályai ellenére száz és száz parti után is nagyszerű csatákat vívhatunk harcoló bogarainkkal. Az eredeti kiadás gyönyörű bakelit köveivel, és hozzá járó kis útitáskával eddig is mindig a kirándulások állandó tartozéka volt, ugyanakkor most már egy sokkal kisebb helyet foglaló zsebverzióban is magunkkal vihetjük.

Catan Telepesei: Kereskedők és Barbárok
Végre magyarul is megjelent a Catan kiegészítő trilógiájának harmadik része, sajnos ez tökéletesen csak az újabb kiadású változatához kompatibilis. Ezúttal egy kerek új ötlet helyett egy egész rakás újdonságot kapunk, amelyek némelyike már külön-külön külföldön megjelent limitált példányszámban, ám összegyűjtve most először érhető el magyarul. Halászhatunk a víz menti településeinkről, hal tokeneket kihúzva egy zsákból, csak nehogy bakancs akadjon végül a horgunkra. Kapunk folyóval keresztülszelt hexákat, amelyek különösen termékenyek, és plusz győzelmi pontot hozhatnak. Kikötőmester díjat is begyűjthetünk a leghosszabb tengeri útért, kockadobást helyettesítő kártyapakli, külön sivatagi karavánok, és rengeteg más újdonságot gyűjtöttek össze nekünk, hogy fölpezsdítsék a jó öreg Catan telepesei alapjátékunkat.

Van még bőven, legközelebb többek közt megismerkedhettek egy mesélős kockajátékkal, a nyolcvanas évek legjobb filmjéből adaptált kártyajátékával, és az egyik legstílusosabb angol játéktervező játékával, ami még épphogy csak a boltok polcára került.

A nem hivatalos képeket tőlük kölcsönöztük: Catan - One of the Simons; Dixit - Daniel Danzer. Köszönjük!