Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Hétvégi apuka 79. – Adni jó!

Szeretet ünnepe ide vagy oda, gyerekkoromban a karácsony a család találkozásán kívül elsősorban természetesen az ajándékokról szólt, azokról, amiket kaptam, naná! És bár gyakran hallottam, hogy jobb adni, mint kapni, ezt a szép eszményt a huszonéves koromig biztosan nem tudtam magaménak érezni. Végül, legkésőbb akkor, amikor gyerekeim lettek, igazán sikerült ráérezni a dolog ízére. Jelen cikk karácsonyi tanulsága sem más: jobb adni, mint kapni. De hogyan értsük ezt a gyerekekkel való társasjátékozásban?

0 Tovább

Hétvégi apuka 78. - Mit vegyek karácsonyra?

Így, karácsony előtt, ajánlót akartam írni óvodásoknak való társasjátékokról, de ez még úgy is nehéz, hogy a gyerekeim kedvenc játékait jó szívvel ajánlhatom. Először azért megpróbálkozom ezzel, majd leírom, hogy karácsonyra melyik játékok megvásárlásán gondolkodom. (A cikk első felében ezért, a szokásostól eltérően, a linkek a játékok itt megjelent bemutatóira mutatnak, hogy segítsek azoknak, akik többet szeretnének megtudni ezekről.)

0 Tovább

Hétvégi apuka 77. - Vigyáz(z)6! a kicsiknek. Vagy valami olyasmi

Minden sokat társasjátékozó szülőben titkon bujkál a vágy, hogy előbb-utóbb az ő saját kedvenc játékait játszhassa a gyerekeivel. A gyakorlott társasjáték-őrültek egy szűk rétege ezt annyira komolyan veszi, hogy már a háromévesekkel is a saját, bonyolult és hosszú kedvenceit játszatja, mondván, "még két év, és már egész jól fogja játszani". A korábbi bejegyzésekből talán kiderült, hogy erről más a véleményem, nem vagyok ennyire megszállott - de azért kedvenceim és kedvenc tervezőim nekem is akadnak. Ezek egyike Wolfgang Kramer, aki évtizedek óta számos csodás társasjátékot kreált felnőtteknek és nagyobb gyerekeknek (a teljesség igénye nélkül: El Grande, Tikal, Torres, vagy az utóbbi időkből Asara, The Palaces of Carrara). És egyik legnépszerűbb, legtöbb példányban elkelt, ugyanakkor talán legegyszerűbb alkotása, a Vigyáz(z)6! című kártyajáték, eredeti címén 6 nimmt!

A játéknak pár éve junior változata is létezik, és már bő négyéves korában ki is próbálta a keresztfiam, amint azt valamikor megtudtam. Nosza, remek alkalom, hogy megismertessük Miskát is az első Kramer-darabbal, jutott elvakult rajongói eszembe, és mivel a dobozon "5 éves kortól" szerepel, a kártyákon pedig állatok, ami a lehető legjobb téma az én állatbolond nagyfiamnak, pár héttel a születésnapja után már téptük is le a fóliát a Vigyáz(z)6! Junior kártyáinak csomagolásáról.

6 Tovább

Hétvégi apuka 76. - Zoowaboo

A felnőtt, társasőrült játékosok érdeklődése idővel egy kissé beszűkül. Mindenki megtalálja a maga műfaját, stílusát, és ritkán akar attól túlságosan eltérő játékokkal játszani. Vannak, akik a tematikus, egymással harcolós fantasy játékokban találják meg a számításukat; mások az absztrakt stratégiai játékokat részesítik előnyben; megint mások inkább a rendkívül összetett, két órán keresztül folyamatos számolást, újratervezést igénylő játékokat kedvelik és így tovább. A felnőtt társasjátékok ipara ezt ki is szolgálja, csupán bátortalanul mer egy-egy kisebb kitérőt tenni, új képességeket igénybe vevő elemeket tenni az ismerős mechanizmusok közé.

Na, ezért szeretem kifejezetten a jó gyerekjátékokat: a gyerekjáték-tervezők keze egyáltalán nincs megkötve. Szabadon tervezhetnek ügyességi játékot, kihasználhatják a mágnes csodáját, a szerencse szinte akármilyen szintű szerephez is juthat és így tovább. A Zoowaboo például egészen különleges játék: hozzá hasonlót egyszerűen nem tudok megnevezni - ezért is várta egy ideje, hogy Miska megkaphassa az ötéves születésnapjára.

0 Tovább

Hétvégi apuka 75. - Játék egy ötéves kissráccal

Szeptember 1-én Miska ötéves lett. Nemrég a lányomról is írtam egy afféle helyzetjelentést, egy éve pedig szintén beszámoltam mindkettőjük fejlődéséről a születésnapjuk alkalmából, úgyhogy ezt most is megteszem.

(Fotó: Bakainé Bernáth Szilvia)

0 Tovább

játszma

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek