Ha kedd, akkor hírek a nagyvilágból. Van azonban egy esemény, amely januárban annyi új hírrel szolgál, hogy el is nyomja a többit, úgyhogy most erre koncentrálunk. Nürnbergről van szó.
Február elején, mint nagyjából fél évszázada már (na jó, kezdetben március volt), ismét bennfentes játékvásár lesz Nürnbergben. Hasonló ez és mégis teljesen más, mint az októberi, esseni esemény, amely igazi nagy vásár a nagyközönségnek, míg a nürnbergi vásár csak a bennfenteseknek, forgalmazóknak, kiadóknak és újságíróknak szól (csak be tudnék jutni egyszer…). És bár mindkét játékvásárra újdonságok százaival készülnek a kiadók, van egy nagy különbség: mivel az októberi eseményre sok-sok társasjátékfanatikus készül, a gyakorlottaknak szóló, „gémer” játékok inkább ott jelennek meg, míg a nürnbergi szűkebb közönség sokkal inkább olyan játékokat lát szívesen, amit családok és minél nagyobb piacok is meg tudnak érteni – ez tehát inkább a családi játékok terepe. (Nagy különbség még, hogy míg Essenben a képregények és fantasy termékek, tehát az igazi „geek” cuccok kapnak helyet a társasjátékok mellett, itt a társasjátéknak nem nevezhető mindenféle egyéb játékok kapnak még nagy hangsúlyt.) Az idei vásár mottója „A tinédzserek éve”, úgyhogy nagy hangsúly helyeződik a tiniknek szóló játékokra is.
Röpke bevezető után tehát a hírek mi másról is szólhatnának… mint a bejelentett, hamarosan talán vagy biztosan itthon is várható újdonságokról? Az összeset felsorolni sem lehet egy cikkben (majd adagolom több bejegyzésbe), a legnagyobb kiadók, legismertebb sorozatok pedig talán külön bejegyzéseket is érdemelnek; most koncentráljunk pár színes érdekességre.

•    7 Wonders: Cities: a Leaders után már második kiegészítője jelenik meg külföldön a 7 csodának, ezúttal a városokkal nemcsak új lapokat, új szabályokat, de nyolcszemélyes csapatjátékot lehetővé tevő változatot is kínálva – reméljük, a játék itthon is képes lesz olyan sikert aratni, hogy a kiegészítőket érdemes legyen magyarul is kiadni.
•    Az eggertspiele két érdekes címmel jelentkezik: végre megjelenik a Speicherstadt régen várt kiegészítője, a játékot talán kiegyensúlyozó és sokkal izgalmasabbá tevő Kaispeicher, illetve a zsonglőröket, vásári mutatványosokat szerepeltető Spectaculum, amely már a borítója alapján is izgalmasabbnak tűnik a tervező mester, Reiner Knizia egész tavalyi kínálatánál.
•    A Lego folytatja kisebbeket (is) célzó társasjátékvonalát. A Kokorikóban tojásokat gyűjtünk a tyúkok alól és elkapjuk a kukacokat, miközben igyekszünk a tojástolvajok ellen védekezni (tényleg). A City Alarmban bankrablók és rendőrök játszanak egymás ellen (a dobókocka persze itt is fontos szerephez jut), természetesen ellentétes célokkal. Lego-társasverziót kap Phineas és Ferb is, ami valószínűleg azoknak okoz örömet, akik követik az idétlen főhősök, Dr. Doofenschmirz és Kerry, a kacsacsőrű emlős animációs kalandjait a tévében. A Mini-Taurusban a játék nagy testvéréhez hasonlóan labirintuson próbáljuk átjuttatni hőseinket vagy megakadályozni őket a Minótaurosz mozgatásával. Folytatódik a Heroica sorozat is az Ilrion című epizóddal, amely már az ötödik helyszín Heroica tipikus fantasy tájain. A Star Wars™: The Battle of Hoth™ pedig nem mast kínál, mint amit a címe is sugall: a felkelők és a birodalmi lépegetők csatáját havas tájon…
•    A Fantasy Flight Games igazi újdonságra váró rajongóinak... tovább kell várniuk (jön majd az év második negyedévében egy sci-fi kártyajáték nem mástól, mint a Dominion szerzőjétől), de addig is, két említésre méltó régi nagyágyú vár új kiadásra. A Knizia-féle Kingdoms (mindössze egyetlen, korábban promóajándékként osztogatott) lapkával módosított, ám annál szebb, minifigurákat és szép grafikai megvalósítást kínáló változata mellett az év első harmadának legnagyobb durranása valószínűleg az 1988-as Merchant of Venus felújítása, vagyis szabályaiban is frissített, átdolgozott kiadása lesz. Az Avalon Hill kiadó felfedezős-űrkereskedős, gyár- és űrállomás-építős, akár egymás ellen is harcolós klasszikusának új változata izgalmasabb térképet, komponenseket és még dúsabb, sokrétűbb játékmenetet ígér. 
•   A Coerceo első látásra hagyományos kinézetű stratégiai játék. A háromszögekből álló táblán a fekete és fehér „kövek” küzdenek egymással, mindig a szomszédos saját színű mezőre lépegetve. Ha az ellenfelünk kövét sikerül bekerítenünk, levehetjük, bár nem vagyunk kötelezőek. A trükk az, hogy a tábla valójában 6-6 háromszögből álló lapkákból áll, és ha sikerül az utolsó követ is leszedni egy ilyen lapkáról, mellé, az oldalához állva, akkor a lapkát magunkhoz vesszük… Remélhetőleg ez is elérhető lesz előbb-utóbb itthon is.


Természetesen folytatjuk!