Kedden elmaradtak a társashírek, viszont elkezdődött a Nürnbergi Játékvásár, így ha megkésve is, de továbbra is az újdonságokkal foglalkozunk.

Ahogy az lenni szokott, rengeteg gyerekjátékkal jelentkezik a HABA és hasonlóan sok kölyök-, puzzle- és kvízjátékkl a Huch & Friends, de ezek legnagyobb többségéről az alapadatokon kívül nem sokat tudni. Még akkor sem, ha avatott szem számára egy-egy játéknál bíztatóan néz ki Michael Menzel grafikus (Dem Yeti wird’s zu bunt!, Voll ins Schwarze) és olyan tervezők, mint Inka és Markus Brand (Der versteckte Schlüssel), Roberto Fraga (Katzofant), Reinhardt Staupe (Der Zählefant im Zahlenland, Klaus die Maus auf dem Bauernhof), Marco Teubner (Die kleinen Drachenritter) és az aktuális Eclipse-mániáért felelős Touko Tahkukallio (Voll ins Schwarze) neve. És persze pár címről sejthetjük, miről lehet szó: a Picknick im Obstgarten a több mint tucatnyi (!) címet felsorakoztató Gyümölcsöskert-sorozat újabb (képeskönyvvel kísért) eleme, a Tier auf Tier Jetzt geht’s Rund! is sorozatot, mégpedig az állat-egymásrapakolósdit folytatja, az ego Pictures pedig nyilván (a fejlesztő GameInventors neve is erre utal) az ego társasági partijáték újabb, képekkel játszott verziója.

A Schmidt Spiele több fronton is jelentkezik játékokkal. A hozzájuk tartozó Drei Magier Spiele a már több gyerekjátékukban felbukkant szellemfigurákat (pl. Geistertreppe) szerepelteti a Spiegel-spukschloss (Tükrös kísértetkastély) című újdonságában. A szintén a Schmidthez tartozó Hans im Glück egyrészt a 8 éves kortól ajánlott Santa Cruz című, szigetes-vulkános játékot dobja piacra Marcel-André Casasola-Merkle-től, aki a kiadónak eddig olyan népszerű, bár tíz éven felülieknek szóló darabokat tervezett, mint a Taluva és az Attika. Nem telhet el év pár tucat új Carcassonne-lapka nélkül sem: a kiadó rögtön hat, azaz hat kisdobozos Carcassonne-játékot (akkorát, mint a Der Graf von Carcassonne és A folyó 1-2. volt) dob piacra változatos izgalmas alcímekkel (Varázslók és boszorkányok, Aranybánya, A rabló, A komp stb.), hogy a „gyűjtsd össze mind!” jegyében még mindegyikbe beletegye egy hetedik kiegészítő (A gabonakörök) egy-egy lapját is. A vicc az, hogy ezzel a rajongókat úgyis a teljes gyűjtemény megvételére késztetik, akkor meg már kiadhatták volna a sorozatot egyetlen nagy dobozban is, úgyis annyi lapka van benne, mint az önálló Carcassonne-játékokban.

A Schmidt a saját neve alatt is számos újdonsággal szolgál. Tavaly indult, eredeti, „dobótornyos” csomagolású dobókockás sorozatukban a Mensch ärger Dich nicht – mal anders a Ki nevet a végén? furcsa átdolgozását adja, amely a képek alapján igen zsúfolt játékpályával és minden bizonnyal az eredetitől jócskán eltérő szabályokkal jár. A kisdobozos EasyPlay sorozat legújabb tagja, a Step By Step a Can’t Stop nyomdokain halad: először is eldöntjük, hány dobókockával dobunk, majd a dobásunk után eldöntjük, a következő nagyobb vagy kisebb lesz – és ha igazunk van, léphetünk a figuránkkal, akár újra is újra. A Zebra-Schwein (Emily és Lukas Brand, Inka és Markus Brand gyermekeinek játéka!) pedig mókás kártyajáték, amelynek során egérfántot, zebráfot, pókmalacot és egyéb vicces állatkevercseket hozunk létre.

A Piatnik is jelentkezik új játékokkal, márpedig a kiadó esetében jó esélyünk lehet arra, hogy ezek akár mind megjelenjenek magyarul is. Főként fejlesztő gyerekjátékokról van szó. A Block 5 kártyajáték például az aritmerikai képességeket helyezi előtérbe, miközben a játékosok sorokba helyeznek el összeadandó értékű számkártyákat, igyekezvén megszabadulni a kezükben tartott lapoktól. A Reflexx nemcsak a reflexeket, de a szem-kéz koordinációt is fejleszti a gyerekeknél: amikor például az aktív játékos egy kártya felcsapásakor azt felismervén elkiáltja magát, hogy „ketchup” és „bal kéz”, akkor bal kézzel kell mindenkinél gyorsabban piros lapot begyűjtenünk… Nem tűnik könnyű feladatnak még felnőtt fejjel sem…

 

A Baobab (vagyis majomkenyérfa) egyszerre ügyességi és taktikai kártyajáték, amelyben az állatokat ábrázoló lapokat néha dobva vagy egyéb módokon, de mindenképp a szabályok által meghatározott feltételek szerint kell elhelyezni a fára. A már négyéves kortól is játszható Frog Prince (Békaherceg) mágneses csodával ámítja a fiatalokat, akik a tavirózsalevelek között próbálják megkeresni a békát, aki pillanatok alatt herceggé változhat… Reiner Knizia 5 éves kortól ajánlott játéka, a Liliput pedig a törpékről szól, akik együttes erővel (kooperációs játékban) próbálják lekötözni az óriást, vagyis Gullivert.

A visszafogottabb tavalyi év után idén tavasszal ismét rendkívül sok játékkal jelentkező Knizia az Intellego Holzspielénél is két játékkal rendelkezik. Két eredeti, némileg matekos absztraktról van szó, amelyeket színes fa alkatrészekkel kell játszani – a műfaj azért érdekes, mert tervezőnk a kilencvenes években számos efféle játékot tervezett, azóta azonban legfeljebb azok felújításaival jelentkezett. A Gravitas 5×5-ös tábláján 1-es, 2-es és 3-as számokkal ellátott falapjainkat próbáljuk tologatni úgy, hogy saját színükben létrehozzanak sorokat vagy tömböket. A Singapur 4×4-es táblájára pedig max. 9 pöttyel jelölt lapkákat pakolunk egymásra, hogy azokkal saját színű „felhőkarcolókat” hozzunk létre bizonyos szabályok szerint – a nyertes az, akinek oldalról nézve a legtöbb felhőkarcolója látszik (ez az ötlet jelenik meg a nemrégiben kiadott, egyszemélyes fejtörőket tartalmazó City Skyline-ban is).

Jövő héten a Nürnbergi beszámolót három nagyhírű cég kínálatával zárjuk.