Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az év játékai gyakorlott, kezdő társasjátékozóknak - és gyerekeknek

Németországban hétfőn kihirdették társasjátékozás legfontosabb, példányszámot leginkább növelő díja, a német Év játéka-díj, a Spiel des Jahres nyertesét. Egyúttal a gyakorlottabb játékosoknak szóló Kennerspiel des Jahres díjazottját is megnevezték. És ha már erről írok, akkor megkésett beszámolómban gyorsan pótolnom kell a gyerekjáték-díj, a valamivel korábban kihirdetett Kinderspiel des Jahres nyertesének megnevezését is, ha már ez a blog az utóbbi időben afféle gyerekjáték-bloggá alakult.

0 Tovább

Hétvégi apuka 85. – Da ist der Wurm drin

Miskának már egészen ismerem a társasjátékos ízlését. De vajon Borcsa minek örülne, ha egyáltalán? Karácsonykor ezt a kérdést a gyerek-társasjátékdíj, a Kinderspiel des Jahres odaítélőire bíztam. Megnéztem, mikor jutalmaztak olyan játékot, amely már négyéveseknek is ajánlott - bár Borcsa még csak alig volt három és fél ekkor, a nagyobb bátyó miatt remélhettem, hogy ez a szint már neki is megfelelő lehet - és ezt írtam a Karácsonyi Ajándékhozó listájára.

0 Tovább

Hétvégi apuka 76. - Zoowaboo

A felnőtt, társasőrült játékosok érdeklődése idővel egy kissé beszűkül. Mindenki megtalálja a maga műfaját, stílusát, és ritkán akar attól túlságosan eltérő játékokkal játszani. Vannak, akik a tematikus, egymással harcolós fantasy játékokban találják meg a számításukat; mások az absztrakt stratégiai játékokat részesítik előnyben; megint mások inkább a rendkívül összetett, két órán keresztül folyamatos számolást, újratervezést igénylő játékokat kedvelik és így tovább. A felnőtt társasjátékok ipara ezt ki is szolgálja, csupán bátortalanul mer egy-egy kisebb kitérőt tenni, új képességeket igénybe vevő elemeket tenni az ismerős mechanizmusok közé.

Na, ezért szeretem kifejezetten a jó gyerekjátékokat: a gyerekjáték-tervezők keze egyáltalán nincs megkötve. Szabadon tervezhetnek ügyességi játékot, kihasználhatják a mágnes csodáját, a szerencse szinte akármilyen szintű szerephez is juthat és így tovább. A Zoowaboo például egészen különleges játék: hozzá hasonlót egyszerűen nem tudok megnevezni - ezért is várta egy ideje, hogy Miska megkaphassa az ötéves születésnapjára.

0 Tovább

Megvannak a Spiel des Jahres nyertesei!

Németországban kihirdették az elmúlt évtizedek legfontosabb társasjátékos díja, a Spiel des Jahres (Az év játéka) nyerteseit. A díj egyenlő a nagy sikerrel a társasjátékok világában: nyerteseinek legalább három-négyszázezer eladott példány garantált, de jó esetben milliónál is többen kedvelik és vásárolják meg ezeket a játékokat (csak pár cím: Catan telepesei, Carcassonne, Ticket to Ride, Zooloretto, Dominion, Dixit, Qwirkle...) Bár a blog jelenleg nyári szünetet tart, erről azért mégiscsak be kell számolnunk röviden.

0 Tovább

Spiel des Jahres 2012 - megvannak a nyertesek!

Németországban ezekben a pillanatokban hirdetik ki a Kennerspiel des Jahres (az év játéka gyakorlott játékosoknak) és a Spiel des Jahres (az év játéka) nyerteseit. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy bár a díj lehet (biztos), hogy nem az igazi "gémereknek" szól, és ízlések és pofonok nyilvánvalóan különböznek, a szakmai zsűri szinte minden évben rendkívül jó munkát végez, amikor megkeresi a legjobb, legélvezetes játékok közös nevezőjét, illetve tavaly óta nevezőit, amelyek a lehető legszélesebb közönségrétegnek nyújtanak minőségi szolgáltatást. Továbbá nem nevezhetjük jelentéktelennek a díjat, amelynek odaítélése legalább megharmincszorozza a játékok eladott példányszámát (a tavaly indult Kennerspiel kapcsán még nincsenek friss adataink, bár A 7 csodából első évben eladott 200 ezer példány hasonló sikert sugall).

Lássuk tehát, idén melyik játékok lettek a "szerencsések"!

2 Tovább
«
12

játszma

blogavatar

Phasellus lacinia porta ante, a mollis risus et. ac varius odio. Nunc at est massa. Integer nis gravida libero dui, eget cursus erat iaculis ut. Proin a nisi bibendum, bibendum purus id, ultrices nisi.

Utolsó kommentek