Amint ősszel megjelentek, rögtön le is csaptam a legújabb sztorikocka-készletekre. Nem csoda, hszen már hónapokkal korábban hallottam róluk, így a lehető leghamarabb szerettem volna kipróbálni őket. A korábbi sztorikocka-készletek ugyanis egyértelműen nagy sikert arattak. Írtam is az alapkészlettel való mesélésről itt, Miska meséjéről itt, a folytatásokról (Voyages és Actions) pedig itt.

Igaz, az utóbbi időkben hiába kértem, Miska nem mesélt a sztorikockákkal (a kis bűzösborzzal inkább igen), aminek az lehet a hátterében, hogy, mint megtudtam, az óvodában mostanra szokássá vált, hogy lefekvés előtt egy-egy gyerek is mesél (szigorúan jelentkezéses alapon), illetve játékidőben is mesélnek asztalnál – utóbbit sztorikockák felhasználásával.

- Jaj, de jó - mondtam, amikor ezt megtudtam - és te is meséltél?

- Nem.

- Miért nem?

- Mert nincs kedvem – zárta rövidre a kérdést fiam, aki egyelőre úgy tűnik, az apja félénk gyerekkori énjéhez hasonlóan nem szereti a nagy nyilvánosság előtti szereplést. Az igazság az, hogy futottunk is egy kört (részben) emiatt a nevelési tanácsadónál az óvónők javaslatára, de Sanyi bácsi nem osztotta az óvodapedagógusok aggályait: mint mondta, értelmes, introvertált kisfiút látott, aki némileg nehezen oldódik, de neki például jókat és sokat mesélt.

Ahogy az apja is szeret mesélni neki és immár Borcsának is, akit hároméves kora után már sokkal jobban lekötöttek és elszórakoztattak Apa kalandos-muris meséi. Ezekhez az új sztorikocka-készletek új lehetőségeket és új kihívásokat is jelentettek.

A három új készlet ezúttal csupán együtt teszi ki egy korábbi „nagy” készlet volumenét, igazi „kiegészítőnek” nevezhetők, ugyanis a korábbi kilenc helyett csak 3-3 kocka található mindegyikben. Annál tematikusabbak ezek a témagyűjtemények: az Enchanted a tündérmesék világából hoz fel tizennyolc elemet, a  Prehistoria ihletője az ősvilág – dinoszauruszoktól  ősembereken át egészen a régészetig –, míg a Clues a nyomozós krimik hangulatát hivatott előidézni.

Rögtön éreztem, hogy az első kettővel nem lehet gondom: az első történetemet a mesék és dinoszauruszok keverésével hoztam létre. A dobáson látható elemek rögtön be is indították a fantáziámat, így hat kockával is félórás történetbe bonyolódtam, amelyben a boszorkány üstjéből kiboruló lötty egy muslicát, egy macskát és egy verebet kis segítőkész szárnyas lénnyé, méla dinoszaurusszá és félelmetes pterodactylusszá változtatott, és kezdődhettek a kalandok, amelyeket a gyerekek szájtátva hallgattak. A kockákon látható képek egyértelműek és a gyerekek számára is érthetőek, talán csak az ammonitesz-spirál fosszíliliájának kivételével, amire rögtön rávágták, hogy csigaház, én pedig nem ellenkeztem.

Sőt a Clues esetében már konkrétan velük együtt ötleteltem néha, hogy eldöntsük, mit láthatunk a képeken. Nem akartam ugyanis ovis kölyköknek feltétlenül olyan témákat behozni a mesékbe, mint „krétával körülrajzolt holttest”, „vérfolt”, „DNS-spirál”. Ezekből rögtön „táncoló ember”, „folt” és „csigalépcső” lett.

Más ikonoknál is jobbnak láttam, ha ők találják ki, mit ábrázolnak, hiszen jobb az, ha tudnak kötődni a sztorihoz, és nem kell belemenni a részletekbe, hogy mire használja a bíró a kalapácsát vagy miért is jó egy ujjlenyomat. Így az előbbiből a rajz alapján elfordítható kar lett, utóbbiból bokorlabirintus (amelynek a közepén egyébként a mese szerint az a torony állt, amelyben csigalépcső vezetett a toronyszobába, ahol az óriási üres csigaházban bujkált az a kis fekete lény, aki ellopta a festményemet egy óriási madárnak, aki… )

No szóval, a kockákkal könnyű a fantáziát beindítani, a jó hallgatóságnak pedig még mindig öröm mesélni .A mesés kockákra az óvónők is rákattantak – Miska naponta egy kis készlet sztorikockát vitt be az oviba önszorgalomból, és hamarosan az óvónők le is adták nekem a rendelést néhány példányra az Enchantedből.

De ami a legfontosabb, azt még le kell írnom, csak hogy valami vaskos happy enddel zárjak: sztorikockák ide vagy oda, Miska ezen a héten (2014 januárjának utolsó hetén), vagyis bő három hónappal a fentiek után, elmondta az első mesét a többieknek az oviban… A kiskakas gyémánt fél krajcárját. Kezd megtörni a jég!

Tetszett a cikk? Kövesd az oldalunkat facebookon is, hogy ne maradj le az új cikkekről és a blogban meg sem jelenő színes tartalmakról!