Nemrégiben sikeresen lezajlott a legnagyobb társasjátékos oldalon az első magyar math trade (ami magyarul nagyjából, szabad fordítással matekozós csereberét jelent). Kevés résztvevője ellenére is sikeresnek mondható: 41 tranzakció zajlott le, kissé leegyszerűsítve ennyi játék cserélt gazdát.

De mi az a math trade?

Képzeljük el az alábbi helyzetet. Adott négy játékos, aki a régi játékai helyett újakat szeretne. András el akarja adni a Catan telepeseit. Béla a Carcassonne-t. Csilla a Dixitet és a 7 csodát. Dóri a Dominiont. Ha ők négyen találkoznának, talán ki tudnának hozni valami olyan egyezséget, amelyben mindenki, vagy a lehető legtöbben jól járnak. Mondjuk András szívesen cserélné a Catant a Carcassonne-ra vagy a 7 csodára. Béla a Carcassonne-ért szívesen fogadná a Dixitet vagy a Dominiont. Csilla a Dixitet akármelyik másik játékra elcserélné, a 7 csodát viszont csak a Dominionra. Dóri a Dominionért szívesen fogadná a Catan telepeseit vagy a 7 csodát. A helyzet komoly fejtörést okoz, de nem megoldhatatlan, és erre szereplőink is rájönnek, így végül Andrásnál landol a Carcassonne, Bélánál a Dixit, Csillánál a Catan telepesei és a Dominion, Dórinál pedig a 7 csoda.

Most tegyük fel, hogy van ebben az országban száz-kétszáz olyan társasjáték-rajongó, aki szívesen elcserélné másokkal a játékait, összesen mondjuk négyszázat. Már azt sem lenne könnyű megoldani, hogy mind egyszerre találkozzanak, de az ideális megoldás megtalálása – amikor a lehető legtöbben bonyolítanak le sikeres cserét, valakinek odaadva a saját játékukat és valaki mástól megkapva az ő játékát – közel lehetetlen lenne.

Nos, rajtuk segít a Math Trade.

 

Hogyan zajlik a math trade?

  1. Először is, adott egy internetes felület, egy lista, ahova megadott határidőig mindenki megadhatja, hogy melyek az elcserélni kívánt játékai (melyik kiadás, milyen állapotban stb.).
  2. A határidő leteltével mindenki megnézi a listát, és eldönti, hogy melyik játékait melyikekre cserélné el szívesen.
  3. Ezt egy első látásra talán kissé bonyolult, de rövid ismerkedés után könnyen használható felületen meg is adja A Gépnek egy újabb határidőig.
  4. Az újabb határidő elteltével A Gép nekiáll, és kimatekozza, hogyan tudja a legtöbb érvényes cserét összehozni.
  5. Nyilvánosságra kerül a lista, és mindenki örül, akinek sikerült elcserélnie a játékát. Felveszik a kapcsolatot azzal, akinek a játékot át kell adniuk/el kell küldeniük, ahogy velük is felveszi a kapcsolatot az, akitől játékot kapnak majd.
  6. Mindenki örül.

 

Ez szép és jó, de megnéztem a listát, és az egyik játék sem érdekel. Most akkor minek tegyem fel az enyémet?

Mert ha mindenki így gondolkodna, akkor a lista üres maradna. A játékot azért teszed fel, mert reméled, hogy utánad még lesz valaki, aki olyan játékot kínál, ami érdekelni is fog. Lehet, hogy éppen a te játékod láttán kap valaki kedvet ahhoz, hogy meghirdesse a saját, téged nagyon is érdeklő játékát is!

 

Jó, jó, de mi van, ha letelik a határidő, és a listában egyetlen olyan játékot sem látok, amire elcserélném a játékomat?

Semmi. Az adott játékodnál nem jelölsz meg egyetlen másikat sem, amelyre elcserélnéd, így a program sem veszi majd figyelembe ezt a játékot a cserebere kikalkulálásában. Vagyis a játékod listára kerülésével semmi kockázatot nem vállalsz!

 

És mi van akkor, ha nincs eladó/elcserélendő játékom, de látok a listában olyat, amit szívesen meg is vennék akár a hirdetőtől?

Az első határidő lejárta előtt a hirdetőtől is érdeklődhetsz; az is lehetséges, hogy hajlik az eladásra math trade-en kívül. Ha nem, akkor is lehetőséged van arra, hogy játék helyett pénzt ajánlj fel a listán, és annál jelöld majd meg, hogy melyik játékokra cserélnéd be szívesen. Ha az általad választott játék eladójának nem is felelne meg a pénzre való csere, másnak tetszhet az ötlet, és egy kikalkulált hosszabb cserebereláncban így is eljuthat hozzád az a játék, amelyiket kinéztél magadnak.

 

Kezdesz meggyőzni. Na jó, még egy kérdés, hosszú lesz. Tegyük fel, hogy én mondjuk több játékot hirdetek, és többek között a Ticket to Ride-ot néztem ki magamnak a listáról, de azt többen is hirdetik eladásra. Melyiküket válasszam? Vagy jelöljem meg, hogy bármelyikre cserélnék? Akkor nem lehet, hogy a végén két példányban is megkapom?

Remek kérdés! A math trade alkotói azonban erre is gondoltak. A beállítás részleteivel most nem foglalkozom, de megadhatod, hogy az adott játékból nem szeretnél egynél több példányt kapni a csereberén, és akkor A Gép ezt is figyelembe veszi.

 

 

Összefoglalva: a math trade-en csak nyerni lehet; veszíteni legalábbis nemigen. Akinek cserélni, eladni való játékai vannak, javaslom, mindenképp tegyen vele egy próbát. Legközelebb ilyen math trade pár hónap múlva lesz esedékes; facebook oldalunkon mindenképpen hírt adunk az elindulásáról.